InCar neuvoo: autoilija, muistitko pestä tuulilasin sisäpuolen?

Kevätsiivous on meille kaikille tuttu konsepti kotoa. Kun kevätaurinko paistaa ikkunoiden läpi, se paljastaa kaikki pölyt ja liat, mutta usein myös antaa ylimääräisen energiabuustin vähän perusteellisempaan siivoukseen. Jos ylimääräistä energiaa on vielä jäljellä kodin kevätsiivouksen jälkeen, kannattaa hommia jatkaa autossa. Kevätaurinko nimittäin aiheuttaa vaaratilanteita teillä, kun likaiseksi jäänyt tuulilasin sisäpuoli heijastaa matalalta paistavaa aurinkoa.

”Tuulilasin sisäpuolen pesu on auton pesun yksityiskohta, joka monesti jää. Se on yksi helpoin tapa parantaa omaa ajoturvallisuuttaan autoilijana”, suomalaisen vauriokorjaamoketjun InCarin Herttoniemen toimipisteen korjaamovastaava Mika Klemola vinkkaa.

Moni arkailee tuulilasin sisäpuolen pesemistä myös siksi, että siihen jää niin helposti autoilijaa ärsyttäviä raitoja. Oikeilla välineillä raidaton lopputulos on kuitenkin helpompaa saavuttaa ja hyödyt ovat kouriin – ja silmiin – tuntuvat!

”Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on monia tunneleita, joista ulos ajaessa jopa varoitetaan auringon häikäisevästä vaikutuksesta. Jos tuulilasi on likainen sisäpuolelta, ei tässä auta, vaikka auton olisi ajanut suoraan ulos pesulasta. Sisäpinta on muistettava pestä myös ja varsin hyvä aika siihen on juurikin kevät”, Klemola sanoo.

Vinkkejä pesuun

Likainen tuulilasin sisäpinta aiheuttaa valon taittumisesta johtuvaa häikäisyä. Mitä likaisempi pinta, sitä häikäisevämpi vaikutus.

”Ennen toimeen ryhtymistä kannattaa suojata kojelauta vaikkapa pyyhkeellä. Pesuaineen valinnassa kannattaa suosia tarkoitukseen tehtyjä aineita, jotta pääsee helpommalla kuivausvaiheessa”, Klemola neuvoo.

Pesuaineen suihkutuksen jälkeen pinta pitäisi hieroa puhtaammaksi. Tämä kannattaa suorittaa välineellä, josta ei lähde nukkaa tai muuta ylimääräistä lasin pintaan.

”Mikrokuituliina on tässä hyvä. Valmiita varrellisia puhdistusvälineitäkin löytyy. Oma vinkkini on pestä lasin pinta kahteen kertaan kerralla: ensimmäisellä otetaan liat pois, toisella kuivataan nätisti raidattomaksi itse pinta. Käytän ensimmäiseen kierrokseen kostutettua mikrokuituliinaa, jotta lasi ei kuiva liikaa ensimmäiselläkään kerralla. Vasta pyyhkimiskierrokseen valitsen puhtaan ja kuivan mikrokuituliinan. Myös säämiskäpintaiset kuivaimet ovat tässä hyviä”, Mika Klemola toteaa.

Tuulilasia pestessä on hyvä muutenkin tarkastaa sen kunto.

”Kevät on erityisen altista aikaa tuulilasivaurioille. Muistathan, että tuulilasin säröt kannattaa aina korjata saman tien. Ensiavuksi käy särön puhdistus. Sen jälkeen särö kannattaa peittää läpinäkyvällä teipillä. Sitten kannattaakin kurvata ammattilaiselle korjaamaan lasi. Pienestä säröstä voi koitua suuret kustannukset, jos vaurio lähtee leviämään lasin haljetessa lisää. Keväällä lämmönvaihtelut ovat vielä suuria ja lasi voi lämmetessään haljeta helposti lisää”, Klemola muistuttaa.

Autoilijan kevätmuistilista

Käy läpi nämä kohdat ja kaasuta kesää kohti puhtaalla ja huolletulla autolla:

  • Lasin puhdistus sisältä
  • Auton pesu: hiekka & tiesuola pois
  • Pyyhkijän sulat: laita kuntoon jo ennen kesän sateita!
  • Imuroi auto sisältä ja pyyhi pinnat
  • Vaihda kesärenkaat, tasapainotus
  • Tarkista öljyt & pyyhkijän nesteet.